Novela negra catalana Novel·la d'espionatge Presentación libros

Espies a la Barra/Llibre?

Amb Jaume Albert Ollé, autor de L’home de Praga.

Qui pot assegurar que mai no ha entrat un agent secret, sota l’aparença de lector impenitent, a una acollidora llibreria? Ningú, perquè les llibreries han estat tradicionalment imaginades pel cine i la literatura com a llocs de trobada, d’intercanvi de missatges, de reunions clandestines… especialment durant èpoques històriques complicades, com la Segona Guerra Mundial o la Guerra Freda. D’espies en fugida a la cerca d’un refugi segur i dels fantasmes del passat que els persegueixen durant dècades, vam parlar amb Jaume Albert Ollé, autor de L’home de Praga, novel·la negra i d’espionatge, a l’acollidora llibreria Barra /Llibre, ubicada al barcelonès barri de Sants. Va ser dijous, 5 de setembre, a les 19 h i ho vam passar molt bé!

La novel·la arranca a Praga el març de 1990. Som a les acaballes de la Guerra Freda i un home fuig pels carrers fins a arribar a una “llibreria de vell” on espera trobar ajuda i que li facilitin una identitat diferent per poder sortir del país i començar una nova vida sense ensurts. Més de trenta anys més tard, a l’octubre de 2022, l’acció portarà al lector a una tranquil·la urbanització de Premià de Dalt (el Maresme), “un lloc on qualsevol que necessiti amagar-se pot passar desapercebut”, explicà l’autor.

Han passat molts anys i els agents secrets que eren joves i en plenitud de facultats físiques i mentals el 1990 ja passen dels setanta el 2022. Un fet del passat apareixerà de sobte, representat per algú que no oblida ni perdona i que perseguirà els antics espies per a prendre venjança. “La set de venjança és, en gran part, el motor d’aquesta història, el que mou a descobrir la veritat, reclamar vells deutes i castigar als culpables”, va admetre Jaume Albert Ollé. Però, els antics espies, encara que ja han entrat a la vellesa, es poden i se saben defensar. “Ja no tenen els reflexos i la força física de la joventut, però conserven les seves facultats mentals i la seva intel·ligència i, a més, es mantenen en contacte i s’ajuden entre ells. No convé subestimar-los”, advertí Ollé.

Llibreria Barra / Llibre, Barcelona.

A més de reivindicar el reconeixement de la saviesa i experiència que caracteritza a moltes persones grans, L’home de Praga trenca una llança a favor del paper dels agents i col·laboradors de segon nivell, tan allunyats del carismàtic agent 007, James Bond, però imprescindibles pel bon funcionament dels serveis secrets de qualsevol país. “Em refereixo, per exemple, a la feina dels falsificadors de documentació, els que encripten, desencripten, traductors, conductors i gestors-hostalers de pisos francs o bústies de missatges”, observà Jaume Albert Ollé.

Signatura de llibres.

Nascut a Barcelona el 1959, Jaume Albert Ollé ha dedicat la seva vida professional a la gestió patrimonial i financera. Amb arrels familiars a Lleida, passa temporades a la Vall Fosca (Pallars Jussà). Molt aficionat a la novel·la negra, ha estat premiat amb relats curts al Festival de Novel·la Negra El Vi Fa Sang el 2018 i 2019. També va ser finalista al Segre de Negre 2021. Al 2022 col·laborà al llibre de relats col·lectiu “Els camins escrits del Pirineu”. Ha publicat tres novel·les amb base històrica “Els llops sempre tornen” (2019), “Xiula la mort” (2021) i “Mentre duri la flama” (2023). Amb “L’home de Praga”, número 4 de la Col·lecció Falciot Negre, de Voliana Edicions, fa el salt al gènere negre i d’espionatge.

Espies a la llibreria Barra / Llibre? Tot és possible a L’home de Praga. No us la perdeu!

Entradas relacionadas

Deja tu comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.