Tot és producte de l’odi!
Nil Kandel acaba de publicar la seva quarta novel·la negra, Les flames de l’odi, amb l’editorial Llibres del Delicte. La novel·la, primera que l’autor publica en català i amb una editorial, és un thriller psicològic que ens descobreix l’odi com el sentiment demolidor “que fa que els personatges actuïn d’una determinada manera”. Divendres, 23 de febrer, Les flames de l’odi van “arribar” a l’emblemàtica llibreria Alibri, de Barcelona, de la mà de Nil Kandel i del seu editor, Marc Moreno.
A Les flames de l’odi hi trobem dues trames temporals unides per dos incendis estranys que marquen la vida futura dels supervivents. Per una banda, el lector coneixerà a la Greta, una dona enfonsada per la mort del seu marit fa quatre anys, quan el foc va abrasar la cabanya on es trobava. Per l’altre, sabrem de l’incendi que vint anys abans va destruir una casa d’acollida on vivien sis nens amb els seus pares adoptius. Gairebé tots van morir calcinats, “Va ser l’odi el motor dels dos incendis i, durant anys, també va ser la tortura que va acompanyar als que van quedar vius”, confessà Kandel.
“La Greta pateix una mena de fòbia social i amb qui està millor és amb el seu gos”, continuà Nil Kandel. Només es relaciona amb el seu fill de setze anys i amb la Martina i l’Osval, una parella jove que va aparèixer a la seva vida, gairebé per sorpresa, amb la intenció d’ajudar-la, però… per què? A canvi de què? Les flames de l’odi arranca amb un crim, l’Osval és assassinat i el motiu és aquest ressentiment que ho enverina tot i que ve del passat. Arran d’aquesta mort, la policia inicia una investigació, però la novel·la no va de bons i dolents. “Els que semblen bons tenen la seva part fosca i els que semblen dolents, tenen també la seva part positiva. Es tracta d’aprofundir en la psicologia dels personatges”, expressà Nil Kandel.
“Està clar que el passat és molt important en la història i que pot provocar molt dolor. La presència del dolor és una constant a tota la novel·la”, apuntà Marc Moreno. I potser hauríem de deixar d’imaginar la infància com a sinònim d’innocència, perquè el sentiment de l’odi és ancestral. “En aquest aspecte no hem evolucionat. L’esser humà sent el mateix odi ara que fa deu mil anys. Es dona entre persones individuals, però també entre diferents comunitats, com podem veure en l’àmbit internacional: els Balcans, Israel i Palestina, Rússia i Ucraïna… per posar només alguns exemples”, lamentà l’autor.
Nil Kandel va néixer a Sabadell i sempre ha viscut prop de Barcelona. Va créixer en una masia i allà va descobrir la seva afició per la lectura. Passava llargues hores llegint novel·les d’aventures i de misteri i li agradava imaginar històries. “Vaig començar a escriure als tretze anys, quan vaig descobrir a Edgar Allan Poe, després que em regalessin un disc d’Alan Parsons (Tales of Mystery and Imagination) basat en l’obra de Poe. A l’adolescència, la música i la literatura es van convertir en les seves passions. Va col·laborar amb bandes de rock progressiu i va compondre algunes cançons. Fins que es va decidir a escriure novel·les, sobretot, de suspens i d’intriga psicològica, Ha publicat La última carta de Nagore (2019), La vida oculta de la ciudad (2020) y Almas cautivas (2021) en castellà. Les flames de l’odi (2024) és la primera novel·la que publica en català.
“Les flames de l’odi”, un thriller psicològic amb l’odi a flor de pell que t’atraparà des de la primera pàgina. No te la pots perdre!