Festivales género negro Novela negra catalana

Tiana Negra arriba a la 12a edició!

Entrega de l’XI Premi Memorial Agustí Vehí-Vila de Tiana a Lluís Riera Porta.

Tiana Negra, el degà dels festivals de novel·la negra catalana, s’ha fet gran i enguany ha celebrat la seva 12a edició. Mucho Más Que Un Libro va viure de prop i va gaudir d’un bon grapat d’activitats negre-criminals organitzades amb molta cura per la comissaria Anna Maria Villalonga i tot l’equip de Tiana Negra. Moltes felicitats!

Primera taula rodona amb Anna Maria Villalonga, Tura Soler, Narcís Bardalet, Fàtima Llambrich i Jordi Grau.

El festival va arrancar amb força la tarda del divendres 19 de gener en aquest petit municipi del Maresme, sacsejat per les truculentes històries reals de True Crime que han tingut lloc a casa nostra. Moderats per Anna Maria Villalonga, una primera taula rodona reuní els periodistes de successos Tura Soler i Jordi Grau, autors de Sense càstig: Deu crims impunes, el forense Narcís Bardalet (“Rigor mortis: Els casos del forense Narcís Bardalet”, escrit per Tura Soler), i la periodista Fàtima Llambrich, autora de Sense cadàver i Brots de narco-societat. Tots van coincidir a dir que “les grans barbaritats les fa la gent aparentment normal”. Tura Soler i Jordi Grau, autors de Sense càstig: Deu crims impunes, afegiren que “sempre queden 18 o 20 % de casos sense resoldre, de vegades perquè no es tenen prou proves”, mentre que Narcís Bardalet explicà que dins de les 10.000 autòpsies que ha practicat al llarg de la seva vida, “500 corresponen a assassinats i 3.000 a suïcidis”. Impressionant!

Presentació de «Viena, 1912«, d’Antoni Roca.

Continuarem amb la presentació de Viena,1912, d’Antoni Roca, que fusiona la novel·la negra amb la històrica, guanyadora del Premi Memorial Agustí Vehí – Vila de Tiana 2023. En conversa amb Anna Maria Villalonga, l’autor comentà que “en 1912, Viena devia ser una ciutat de contrastos, que va veure el naixement de la psiquiatria i la psicoanàlisi, a la vegada que estava incubant una revolució perquè les classes baixes estaven molt maltractades”. Tot va esclatar a partir de 1914. El món ja no tornaria a ser el mateix. De seguida, arribà el torn del lliurament de l’XI Premi Memorial Agustí Vehí-Vila de Tiana, que enguany va ser atorgat a Lluís Riera Porta, per L’escorxador. La novel·la es publicarà a la col·lecció Crims.cat de l’Editorial Clandestina i serà presentada a la pròxima edició de Tiana Negra.

Dissabte, 20 de gener, vam tenir jornada completa a Tiana Negra  amb presentacions de llibres, música, cadira d’orelles, un monòleg teatral (La més bella del món, d’Ada Castells, a càrrec de l’actriu Padi Padilla) i, per acabar, el plat fort de l`anomenat “El crim de la Guàrdia Urbana”, un crim real que ha inspirat un llibre, un documental i una sèrie de Netflix, però anem a pams.

Mònica Socías, Marc Font, Cristina Malagelada, Sandra Freijomil i Josep Torrent.

La novel·la negra catalana viu un moment dolç de creativitat literària i Tiana Negra es va fer ressò amb la presentació de novetats durant tota la jornada. Maria Dolors Sàrries i Miquel Llobera llegiren petits fragments de: La modista de Gràcia, de Marc Font; Eines de matar, de Josep Torrent; Les pedres escrites, de Cristina Malagelada i l`antologia de relats Elles també negregen, de DD.AA. Novel·les presentades per Mònica Socías i amenitzades per la música de saxo de Heather Bates.

Raquel Gámez, Lluís Anton Baulenas, Maribel Torres, Marta Vidal i Andreu Martín.

Més novetats, aquestes adreçades als lectors joves, esperança i futur de la literatura. Empar Fernández presentà la seva novel·la, L’accident, i Georgina Dalmau, Gossos salvatges. Però la riquesa del gènere no acaba aquí i, a la tarda, viatjant “del passat al futur”, Anna Maria Villalonga ens presentà Àngels de la mort, de Silvestre Vilaplana; Vapor negre, de diversos autors coordinats per Àlex Martín Escribà, i Caront, de Jordi de Manuel. A continuació, Raquel Gàmez Serrano, escriptora i comissaria de Creixell Crims, moderà la presentació d’Allò que només passa als altres, d’Andreu Martín; Cartes marcades, de Maribel Torres; Seré el teu mirall, de Lluís Anton Baulenas i Un milionari africà, de Grant Allen (1848-1899), autor que no va poder assistir per raons òbvies i va estar representat per Marta Vidal Guirao, editora de Biblioteca Clandestina.

Anna Maria Villalonga «interroga» a Àlex Martín Escribà.

No ens oblidem de la “cadira d’orelles” ja tradicional a Tiana Negra amb “l’interrogatori” d’Anna Maria Villalonga a Àlex Martín Escribà, estudiós del gènere negre a casa nostra, que recentment ha publicat Interrogatoris, un llibre que marida gènere negre amb memòria, que ret homenatge a França, “perquè la meva formació té molt a veure amb aquest país” i que tracta temes des d` inicis del segle XX fins a l’actualitat. El binomi entre gènere negre i memòria és l’eix temàtic d’Interrogatoris “perquè la novel·la negra ens permet coneix nos millor com a societat. Escrivim per no oblidar, perquè el que ha passat no torni a passar”, va concloure Martín Escribà.

«El crim de la Guàrdia Urbana» reuní a Ona Tura, Maika Navarro, Toni Muñoz i Juan Carlos Zayas.

L’anàlisi del Crim de la Guàrdia Urbana va omplir la sala Albéniz de gom a gom la tarda del dissabte 20 de gener. Què va passar pel cap de Rosa Peral i Albert López perquè decidissin assassinar a Pedro Rodríguez? Gemma Liñán moderà un apassionant debat que va reunir a Ona Tura, documentalista del programa Crims, de TV3, Maika Navarro i Toni Muñoz, periodistes de La Vanguardia, i Juan Carlos Zayas, advocat de Pedro Rodríguez. El crim, un dels més mediàtics dels darrers anys, ens endinsa dins dels racons més foscos de l’ànima humana i ha estat immortalitzat en un llibre, Solo tu me tendrás, de Toni Muñoz, en una sèrie de televisió, “El cuerpo en llamas”, i en un documental. Però, qui és en realitat Rosa Peral i perquè va planejar i consumar el crim? Per Juan Carlos Zayas, “es tractava d’una dona acostumada a manipular, especialment als seus companys masculins”. “Va voler involucrar al exmarit en l’assassinat per odi –ell l’havia deixat- i perquè temia li traurien la custòdia de les seves filles”, afegí Toni Muñoz. Un crim incomprensible per molts de nosaltres, que demostra que el mal existeix i el tenim més a prop del que voldríem.

Tiana Negra, el festival degà de la novel·la negra catalana, va acomiadar amb èxit de públic la seva 12a edició. Enhorabona a tots els que fan possible la celebració d’aquest fantàstic esdeveniment cultural! Ens veiem el 2025!

Entradas relacionadas

Deja tu comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.