Una destrucció anunciada!
Tots sabem que les flames d’un incendi destrueixen tot el que troben al seu pas. Segons diferents estudis, un bosc cremat pot trigar cinquanta anys o més en recuperar-se, però que passa amb les persones afectades i en procés de destrucció personal per un incendi interior provocat per l’odi, un sentiment tant antic com la humanitat? Les flames de l’odi, un thriller de intriga psicològica escrit per Nil Kandel i publicat per l’editorial Llibres del Delicte, aprofundeix en les cicatrius que l’odi va deixant en les vides dels protagonistes. De tot plegat vam parlar ahir, dijous 11 d’abril, a la Biblioteca Montbau-Albert Pérez Baró, de Barcelona. Ho vam passar molt bé!
Les flames de dos incendis devastadors que van tenir lloc en el passat encara turmenten la vida dels personatges de Les flames de l’odi. Un d’ells va destruir vint anys abans, a Pamplona, una casa d’acollida on vivien sis nens amb els seus pares adoptius. L’altre, molt més recent, en una cabanya del bosc, va acabar amb la vida d’en Flavio, el marit de la Greta, i la va enfonsar en un pou de desesperació. Quatre anys més tard, “la Greta és incapaç de portar una vida normal i només surt de casa per a passejar al seu gos, en Risso, l’únic que mai la qüestiona ni la fa sentir culpable”, explicà Nil Kandel.
La novel·la arranca fort, amb l’assassinat de l’Osval a mans d’un encaputxat. Es tracta d’un home jove que, junt amb la Martina, han aconseguit trencar la capa d’aïllament en la que s’ha amagat la Greta arran de la estranya mort del seu marit. La Martina i l’Osval van aparèixer de repent a la vida de la Greta, gairebé per sorpresa, en una pàgina de contactes d’Internet. De seguida es van oferir a ajudar-la, però… per què? A canvi de què? I qui ha mort l’Osval i per què? La policia iniciarà una investigació que descobrirà molts secrets amagats i obligarà la Greta a treure forces per lluitar i enfrontar-se al seu passat i a un futur incert.
“L’odi és el motor de la historia, es troba en l’espurna que va provocar els dos incendis i en la tortura psicològica que acompanya els supervivents”, declarà l’autor. A Les flames de l’odi conviuen dues trames temporals: la primera comença a Sarajevo l’abril de 1997, poc després de donar-se per acabada la guerra de Bòsnia, quan el Nicolau i la Beatriu, una parella que ha perdut els seus fills, adopten els germans Kasun, nens orfes a conseqüència d’una guerra que va esclatar per l’odi subjacent entre ètnies i comunitats diferents, un odi que continuarà fent mal quan arribin a Pamplona, on es troba la seva nova llar.
Vint anys més tard, els supervivents de l’incendi de la casa d’acollida de Pamplona s’enfrontaran a les conseqüències del dramàtic succés que es va cobrar la vida de la majoria dels seus residents. Mentre, la Greta haurà de fer un esforç gairebé sobrehumà per superar la seva fòbia social i els seus propis secrets, requisit imprescindible per poder ajudar l’Hugo, el seu fill de setze anys. L’Hugo va quedar traumatitzat per la terrible mort del seu pare “quan just començava l’adolescència, una de les etapes més difícils de la vida d’una persona”, apuntà Nil Kandel. L’autor afegí que “encara que alguns personatges fan coses terribles, la novel·la no va de bons i dolents. És difícil trobar algú que sigui totalment bo o totalment dolent. A Les flames de l’odi els personatges que semblen bons tenen una part fosca i els que semblen dolents també fan bones accions. En el fons, tots són víctimes de l’odi”.
Nil Kandel va néixer a Sabadell i sempre ha viscut prop de Barcelona. Va créixer en una masia i allà va descobrir la seva afició per la lectura. Va llegir moltes novel·les d’aventures i de misteri i li agradava imaginar històries. “Vaig començar a escriure als tretze anys, quan vaig descobrir a Edgar Allan Poe, després que em regalessin un disc d’Alan Parsons (Tales of Mystery and Imagination) basat en l’obra de Poe. A l’adolescència, la música i la literatura es van convertir en les seves passions. Va col·laborar amb bandes de rock progressiu i va compondre algunes cançons. Fins que es va decidir a escriure novel·les, sobretot, de suspens i d’intriga psicològica, Ha publicat La última carta de Nagore (2019), La vida oculta de la ciudad (2020) y Almas cautivas (2021) en castellà. Les flames de l’odi (2024) és la primera novel·la que publica en català i amb una editorial, Llibres del Delicte.
“Les flames de l’odi”, un thriller psicològic on l’odi amenaça amb destruir els personatges com un incendi devastador. No te la perdis!