“Les flames de l’odi” encenen La Conxita!
No entrem en pànic! La Conxita, un acollidor espai cultural, llibreria i botiga de discos, ubicat al cor del barri de Sants, a Barcelona, continua dempeus i en perfecte estat després de la presentació, ahir dimecres 8 de maig, de Les flames de l’odi, una novel·la molt negra de Nil Kandel, la primera que l’autor publica en català i amb una editorial, Llibres del Delicte.
“L’odi és un sentiment tan antic com la humanitat i pot ser tan devastador com un incendi que avança sense control. Ho podem veure a nivell personal, familiar, entre veïns… però també entre diferents comunitats i països. Ens sobren exemples”, comentà Nil Kandel. A Les flames de l’odi el lector trobarà dues trames temporals amb dos incendis separats entre sí per vint anys, dos incendis provocats per l’odi amb conseqüències demolidores per a la vida futura de tots els protagonistes.
L’odi és el motor de la història que ens explica Nil Kandel en aquest thriller de intriga psicològica que atrapa al lector des de la primera pàgina. La novel·la arranca amb l’assassinat de l’Osval, un home jove de passat misteriós, a mans d’un encaputxat. Es dona la circumstancia que l’Osval, amb la Martina, s’havien convertit en l’únic suport per la Greta, una dona de mitjana edat enfonsada emocionalment arran de la mort del seu marit, quatre anys abans, en un incendi estrany.
La Greta, protagonista principal d’aquesta novel·la coral, no surt pràcticament de casa des de la mort d’en Flavio, el seu marit. “Pateix de fòbia social, és incapaç de portar una vida normal i d’ocupar-se del seu fill, l’Hugo, un adolescent de setze anys que s’ha vist obligat a viure amb els avis. Només surt a hores intempestives per passejar el seu gos, en Risso, un personatge no humà, l’únic que no la fa sentir culpable”, afegí l’autor. La Martina i l’Osval es van convertir en un suport per la Greta, gairebé per sorpresa, a través d’una pàgina de contactes de Internet, però… perquè la volen ajudar? I perquè algú ha assassinat l’Osval? És possible que l’entrellat de tot plegat és trobi en el passat?
A més de l’incendi que, suposadament, va acabar amb la vida d’en Flavio, un altre incendi ocorregut vint anys abans té una importància cabdal en la historia que ens explica Les flames de l’odi. Va ser el 1998, a Pamplona, quan un incendi esgarrifós va destruir una casa d’acollida on vivien sis nens d’ètnies diferents amb els seus pares adoptius. La posterior investigació dels fets va ser l’espurna que va iniciar l’esclat de l’odi que vint anys més tard encara turmenta la vida dels supervivents.
“En el fons, tots els personatges son víctimes de l’odi, però la novel·la no va de bons i dolents. Encara que alguns fan coses terribles, també veurem que els que semblen bons tenen parts fosques i els que semblen dolents poden fer accions que ajudin a algú altra”, comentà Nil Kandel. En novel·les anteriors de l’autor, els personatges malvats no tenen cap mena de remei ni un bri de bondat, com a Almas cautivas (2021) o La vida oculta de la ciudad (2020). En aquesta última novel·la “he volgut senyalar que ningú és totalment bo o totalment dolent”, afegí.
Nascut a Sabadell, Nil Kandel va créixer en una masia i allà va descobrir la seva afició per la lectura. Va llegir moltes novel·les d’aventures i de misteri i li agradava imaginar històries. “Vaig començar a escriure als tretze anys, quan vaig descobrir a Edgar Allan Poe, després que em regalessin un disc d’Alan Parsons (Tales of Mystery and Imagination) basat en l’obra de Poe. A l’adolescència, la música i la literatura es van convertir en les seves passions. Va col·laborar amb bandes de rock progressiu i va compondre algunes cançons. Fins que es va decidir a escriure novel·les, sobretot, de suspens i d’intriga psicològica, Ha publicat La última carta de Nagore (2019), La vida oculta de la ciudad (2020) y Almas cautivas (2021) en castellà. Les flames de l’odi (2024) és, com hem dit, la primera novel·la que publica en català
“Les flames de l’odi”, un thriller psicològic on els secrets s’amaguen als llocs més inesperats. No podràs parar de llegir!